ritaotthona

a körte és a tárkony

Két éve kaptam 2 nagy vödör körtét. Nagy dilemma volt, hogy mit kezdjek vele. A körtebefőttet nem annyira komázom, fagyasztani nem akartam, így arra jutottam, hogy dzsemet készítek belőle. Ritkán választom a hagyományos verziót, azaz a tartósítószer nélkülit, inkább a dzsemfixet részesítem előnyben. Imádom, mikor télen kinyitok egy üveg lekvárt és tele van gyümölcsdarabokkal. Ja, és ez egy nagyon gyors változata a lekvárkészítésnek! Miután eldöntöttem, hogy a körtéből lekvár készül, elképzeltem hogy milyen lesz az íze 🙁 Ekkor eszembe jutott, hogy a terjedelmes fűszernövény kertemből csak lehet itt is valamit hasznosítani, ami feldobja az ízét. Hosszas keresgélés után jött az ihlet: TÁRKONY!!!

Recept:

1,2 kg körte  (megpucolva és kimagozva)

30 dkg barna cukor

1 Dzsemfix 3:1

1 dl félédes/édes fehérbor

1 tk fahéj

1 ek friss aprított tárkony

Beleteszem egy nagy lábasba a körtét (én nagyobb darabokra vágom), cukrot, dzsemfixet, bort és a fahéjat. Forrástól számítva főzöm még 5 percet. Ha túl darabos marad a körte, akkor rá lehet segíteni a folyamatra krumplinyomóval. Elzárom a gázt, majd belekeverem a tárkonyt és az előkészített üvegekbe töltöm. Fejre fordítom pár percre, majd miután kihűlt mehetnek a kamrapolcra. Nagyon nagyon finom. Aki nem hiszi, járjon utána 🙂

(Első alkalommal nem mertük beletenni a tárkonyt, úgy egyeztünk, hogy csak az utolsó két üvegbe tesszük bele. Hozzáteszem, hogy anélkül is nagyon finom. De miután megkóstoltuk a tárkonyos változatot, készíteni kellett egy újabb adaggal :).

 

Címkék: , , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!