Ilyen finom zsemlét régen ettem, mint amilyet ma sütöttem. Tízből száz pontot kaptam rá 😀
Az alaprecept a Nők Lapja Konyha ehavi számában jelent meg, amit én tejmentesítettem, valamint 1-2 hozzávalón is változtattam. Nem tudom, hogy az eredeti recept alapján milyen, de így nagyon nagyon finom lett. Nem bonyolult, csak a kelesztgetés vesz el nagyon sok időt. Szerintem kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.
Recept (12 darabhoz):
2,2 dl rizstej
1 ek barna nádcukor
1 cs. száraz élesztő
70 dkg liszt (40dkg finom- és 30 dkg BL80-as liszt)
2 tk só
2,5 dl víz
5 dkg libazsír (épp tegnap sütöttem libát, így volt a hűtőben:))
szezámmag/lenmag
Egy tálba beleszitálom a liszteket, majd elkeverem a sóval. A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a vizet, a rizstejet, majd beleszórom a cukrot és az élesztőt. Összekeverem nagyjából fakanállal, majd átváltok kézi üzemmódra. Sokan szeretik használni a kenyérsütőgépet dagasztásra, de szerintem megvan a varázsa, ha az ember kézzel gyúrja a tésztát (persze csak ha idő is van rá). Dagasztás közben 2-3 részletben hozzáadom a zsírt. Mikor már összeállt a tészta, kiveszem a tálból és deszkán/munkalapon folytatom, míg a tészta felülete szép fényes és hólyagos lesz (na ez a receptben a legnagyobb kihívás – a napi karedzést ki lehet pipálni). Letakarom és kb. fél órát kelesztem. 12 egyforma darabra vágom, majd a darabokat egyenként átgyúrva enyhén lisztezett helyen kelesztem további 10 percig. Ezután kb. 40 cm hosszú kis hengereket formázok a gombócokból, majd laza csomót kötök a közepére. Az egyik kilógó részt értelemszerüen lentre hajtom vissza a csomó közepére, a másikat pedig fentre. Sütőpapíros tepsire helyezem a zsemléket és hagyom pihenni 30 percig, közben a sütőt előmelegítem 200 ºC-ra. Bőven lepermetezem a zsemléket vízzel, megszórom a magokkal, majd ismét permetezem. Kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: