Karácsony előtt még az átlagosnál is nagyobb sütés-mánia jön rám. Ilyenkor már nem elég, ha sütiket sütök, krémeket készítek, valami új kell. Ezért kezdek el ilyenkor bonbnokákat készíteni. De nem csak a saját kedvünkre (akkora mennyiséget a Családom nem tud elfogyasztani), hanem ajándékba is. Saját készítésű kis dobozba teszem és úgy adom át.
Sőt, azok a bonbonok, amiket nyégyszögletűre készítek, mehetnek selyempapírba és így tökéletesek szaloncukor helyett is.
Csokoládét nem nagyon szoktam kimérni, mivel ilyenkor megolvasztok egy nagyobb mennyiséget étcsokiból, mert úgyis elfogy. Ha nem, akkor készítek belőle forrócsokit.
Birsalmás – ez a legegyszerűbb, főleg ha az embernek van otthon sk. birsalmasajtja:). Nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz, de bizton állíthatom, hogy felülmúlta a várakozásaimat.
Hozzávalók:
1 cm vastag birsalmasajt
marcipán kb 2 mm-es lapnak kinyújtva
étcsoki olvasztva
A birsalmasajt tetejére ráteszem a kinyújtott marcipánt (marcipánt porcukron nyújtok), kicsit összelapigatom a két réteget, hogy összetapadjanak. Ezután feldarabolom 2-2,5×1,5 cm-es darabokra, majd ezeket belemártom az olvasztott étcsokiba. Mehet a rácsra, majd a hűtőbe. Birsalmasajtot szoktam úgy is készíteni, hogy a tetejét megszórom durvára tört dióval, így még finomabb lesz a bonbonunk.
Aszalt szilvás-marcipános
Hozzávalók (20 db-hoz):
25 dkg marcipán
20 db aszalt szilva
étcsoki olvasztva
A marcipánt szétvágjuk 20 egyforma darabra. Minden darabbal beburkolunk 1 szilvát, majd belemártjuk az olvasztott csokiba. És ennyi. A ráfordított idő fordított arányban van az ízélménnyel:)
Tetejét díszithetjük mogyoró-/diófélékkel.
Mogyorós
Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):
35 dkg tejcsokoládé (nem bevonó!)
1 dl tejszín
25 db egész pörkölt mogyoró
15 dkg mogyoró durvára törve (beforgatáshoz)
A tejcsokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a tejszínt is. Egy mélyebb lapostányérba öntjük, majd a hűtőbe tesszük a krémet, hogy megdermedjen. Dermedés után kiskanállal kisebb adagot veszünk, közepébe teszünk egy mogyorót, majd a kezünk között golyót formázunk. Végül az aprított mogyoróba forgatjuk.
Narancsos-fehércsokis – kicsit időigényes, de nagyon finom, megéri belefektetni az energiát.
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):
7,5 dkg tejszín
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
6,5 dkg vaj
3 dkg kandírozott narancs
2,5 dkg natúr pisztácia
3 ek narancslikőr
30 dkg fehér csokoládé
A felmelegített tejszínben felolvasztjuk az összedarabolt étcsokoládét és 4 dkg vajat. Beletesszük az apró kockára vágott kandírozott narancsot, a finomra aprított pisztáciát és a narancslikőrt. Lefedve 2-3 órára betesszük a hűtőbe.
Robotgéppel kihabosítjuk a masszát, majd hideg kézzel 30 golyót formázunk belőle (méretét igazítsuk a vásárolt minyonpapírhoz), majd hűtőben pihentetjük kb 1 órát. Közben vízfürdőben megolvasztjuk a fehércsokit a maradék 2,5 dkg vajjal együtt.
A golyókat belemártjuk az olvadt fehércsokiba (én fogpiszkálót használok a művelethez), majd rácson lecsepegtetjük. Szikkadás után újra a fehércsokiba mártjuk, majd visszatesszük a rácsra. Amint a bevonat dermedni kezd, végiggurítjuk villával a rácson, hogy a felületük rücskös legyen. Végül minyonpapírba tesszük.
Narancsos mascarponés (Lacinak :)) – ezt hűtőből kivéve azonnal fogyasszuk, lévén a mascarpone romlandó dolog.
Hozzávalók (kb. 25 golyóhoz):
50 dkg mascarpone
10-12 dkg darált keksz
2 narancs reszelt héja
1 narancs leve
5 dkg porcukor
1-2 ek. kandírozott narancshéj apróra vágva
5-10 dkg kókuszreszelék vagy cukrozatlan kakópor a hempergetéshez
A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral, a kandírozott narancshéjjal és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük minimum 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a krémből, és kókuszreszelékben/kakaóban hempergetjük meg.


Kommentek