ketchup

Világ életemben utáltam a ketchupot. A fordulópont két éve következett be, mikor is kint a kertben vacsoráztunk és az egyik szomszédasszonyunk adott a Kisfiamnak egy üveg ketchupot, amit ő készített. Megkóstoltam és annyira ízlett, hogy másnap elkértem a receptjét. Nincs benne tartósítószer és a hozzávalók nagy része megterem a kertben. Szóval tuti bio és összehasonlíthatatlan a bolti ízével.

Recept:

2 kg paradicsom

0,5 kg alma héjastól

0,2 kg hagyma

1 dl 10%-os ecet

2-3 ek só

0,2 kg cukor

őrölt szegfűsze ízlés szerint (én kb. 2 mk-nyit rakok bele)

3 db babérlevél

egész bors és köménymag (én egy kisebb teatojást töltök félig és úgy teszem bele)

zellerzöld (pár szál)

2 db paradicsompaprika

Feldarabolom a hozzávalókat és a fűszerekkel együtt 1 éjszakára beteszem a hűtőbe. Másnap lassú tűzön péppé főzöm és átpaszírozom (nálam ez annyit tesz, hogy botmixerrel pépesítem). Újra felforralom és forrón üvegekbe teszem. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.Következő nyárig eláll és nagyon finom.

Kiegészítés:

Az üvegeket kifőzöm és utána töltöm bele a ketchupot, míg az üvegek melegek.

A száraz dunszt annyit jelent, hogy az üvegeket nagyon vastagon (takaró/pléd/törölköző…) bebugyolálom és így hagyom kihűlni.

Próbáltam sárga paradicsomból is, de szerintem pirosból sokkal jobb lett.

Címkék: ,
Tovább a blogra »