Világ életemben utáltam a ketchupot. A fordulópont két éve következett be, mikor is kint a kertben vacsoráztunk és az egyik szomszédasszonyunk adott a Kisfiamnak egy üveg ketchupot, amit ő készített. Megkóstoltam és annyira ízlett, hogy másnap elkértem a receptjét. Nincs benne tartósítószer és a hozzávalók nagy része megterem a kertben. Szóval tuti bio és összehasonlíthatatlan a bolti ízével.
Recept:
2 kg paradicsom
0,5 kg alma héjastól
0,2 kg hagyma
1 dl 10%-os ecet
2-3 ek só
0,2 kg cukor
őrölt szegfűsze ízlés szerint (én kb. 2 mk-nyit rakok bele)
3 db babérlevél
egész bors és köménymag (én egy kisebb teatojást töltök félig és úgy teszem bele)
zellerzöld (pár szál)
2 db paradicsompaprika
Feldarabolom a hozzávalókat és a fűszerekkel együtt 1 éjszakára beteszem a hűtőbe. Másnap lassú tűzön péppé főzöm és átpaszírozom (nálam ez annyit tesz, hogy botmixerrel pépesítem). Újra felforralom és forrón üvegekbe teszem. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.Következő nyárig eláll és nagyon finom.
Kiegészítés:
Az üvegeket kifőzöm és utána töltöm bele a ketchupot, míg az üvegek melegek.
A száraz dunszt annyit jelent, hogy az üvegeket nagyon vastagon (takaró/pléd/törölköző…) bebugyolálom és így hagyom kihűlni.
Próbáltam sárga paradicsomból is, de szerintem pirosból sokkal jobb lett.