30 éves koromig csak az élesztős változatot ettem. Majd megkóstoltam a sütőporos verziót és elvarázsolt. Nagyon ízlik. Nem csak nekem, hanem a Családnak is. (Néha azért sütöm az élesztőset is, mert abban meg a “gyermekkor íze” van benne 🙂
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 kocka margarin (25 dkg)
1 csomag sütőpor
1 és fél tojás
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio)
15 dkg porcukor
2 evőkanál tej
~1 kg alma
2-3 dkg vaj
10-15 dkg cukor
egy citrom leve
fahéj ízlés szerint
Először a tölteléket készítem el, mert míg ez kihűl, addig elkészül majd a tészta. Az almát megpucolom, majd lereszelem. Egy serpenyőben a vajon elkezdem párolni. Hozzáadom a cukrot, a fahéjat és a citrom levét, majd készre párolom. Félreteszem hűlni.
A lisztben elmorzsolom a margarint, majd a többi hozzávalóval összekeverem és tésztát gyúrok belőle. Kettéveszem, majd a felét kinyújtom és beteszem egy tepsi aljába. Rásimítom a tölteléket, majd a másik tésztaadagot is lappá nyújtom és beleteszem a tepsibe. Tetejét tojással megkenem, majd 180 °C-os sütőben aranybarnára sütöm.