Almás pite

30 éves koromig csak az élesztős változatot ettem. Majd megkóstoltam a sütőporos verziót és elvarázsolt. Nagyon ízlik. Nem csak nekem, hanem a Családnak is. (Néha azért sütöm az élesztőset is, mert abban meg a “gyermekkor íze” van benne 🙂

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 kocka margarin (25 dkg)

1 csomag sütőpor

1 és fél tojás

csipet só

1 citrom reszelt héja (bio) 

15 dkg porcukor

2 evőkanál tej

~1 kg alma

2-3 dkg vaj

10-15 dkg cukor

egy citrom leve

fahéj ízlés szerint

Először a tölteléket készítem el, mert míg ez kihűl, addig elkészül majd a tészta. Az almát megpucolom, majd lereszelem. Egy serpenyőben a vajon elkezdem párolni. Hozzáadom a cukrot, a fahéjat és a citrom levét, majd készre párolom. Félreteszem hűlni.

A lisztben elmorzsolom a margarint, majd a többi hozzávalóval összekeverem és tésztát gyúrok belőle. Kettéveszem, majd a felét kinyújtom és beteszem egy tepsi aljába. Rásimítom a tölteléket, majd a másik tésztaadagot is lappá nyújtom és beleteszem a tepsibe. Tetejét tojással megkenem, majd 180 °C-os sütőben aranybarnára sütöm.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »